Güncel
Yıldırım'dan, AB’nin Suriye konferansı davetine ret
Follow @dusuncemektebi2
4-5 Nisan’da Brüksel’de Suriye’deki insani krizi ele almak üzere düzenlenen uluslararası konferansa Başbakan Binali Yıldırım da davet edildi ancak gitmedi. AB kaynaklarına göre reddin sebebi Türkiye'nin talep ettiği konferans eş başkanlığı statüsünün verilmemesi. Türk diplomatik kaynaklar ise konferansın hazırlık sürecinin dışında bırakıldığı için Ankara'dan siyasi katılım olmadığını belirtiyor.
4 Åžubat 2016’da Londra’da ilki düzenlenen Suriye Donörler Konferansı’nın ikincisi Brüksel’de, bu kez Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) ev sahipliÄŸinde düzenleniyor. AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin organize ettiÄŸi konferansa Türkiye’den BaÅŸbakan Binali Yıldırım ‘özel davetli’ sıfatıyla davet edildi. Ancak komÅŸusu Suriye’deki krizi yakından takip eden ve 3 milyon Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye’nin konferansın hazırlık sürecine aktif katılımının saÄŸlanmaması ve 'davetli' statüsünde kalması Ankara’nın tepkisine yol açtı.
Al Jazeera'nin haberine göre Türk diplomatik kaynaklara göre Binali Yıldırım, konferansın düzenlenmesi aÅŸamasında Türkiye’ye bilgi verilmemesi ve danışılmaması sebebiyle daveti reddetti. Konferansın düzenlenmesi sürecinde rol alan Batılı kaynaklara göre Türkiye, eÅŸ baÅŸkanlık statüsü de istedi. Verilmeyince toplantıya katılmama kararı alındı.
Geçen yıl dönemin BaÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu’nun katıldığı konferansın ikincisine bu yıl bu sebeplerle Türkiye’den siyasi katılım olmayacak.
TEKNİK HEYET GÖREVLENDİRİLDİ
Onun yerine, Suriyeli sığınmacılarla ilgili yapılacak çalışmaların ele alınacağı oturumlara katılmak üzere teknik heyet görevlendirildi. Milli EÄŸitim, SaÄŸlık, İçiÅŸleri Bakanlıkları ve AFAD’dan yetkililer heyette yer alıyor.
Al Jazeera'nin haberine göre Türk diplomatik kaynaklar AB ile Türkiye’nin son dönemde karşılıklı sert açıklamalarla gerilen iliÅŸkilerinin ve Suriyeli sığınmacılar için verilen sözlerin yerine getirilmemesinin de bu kararda etkili olduÄŸunu söyledi.
Avrupa Birliği'nden ismini vermek istemeyen kaynaklar ise AB'nin bu yıl, geçen yıl İngiliz yetkililerin izlediğinden farklı bir yol izlemediğini belirtti. Türkiye Şubat 2016'da Londra konferansında olduğu gibi yine aynı statüde, özel davetli olarak konferansa davet edildi.
ÃœRDÃœN VE LÃœBNAN BAÅžBAKAN DÃœZEYÄ°NDE
AB Komşuluk ve Genişleme Politikalarından Sorumlu Yüksek Komiseri Johannes Hahn ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de toplantıya katılarak bazı oturumlara başkanlık edecek.
Konferansın eÅŸ baÅŸkanı olan ülkelerin (Almanya, Norveç, Ä°ngiltere, Kuveyt, Katar) ve Irak’ın dışiÅŸleri bakanları, konferansa katılmak üzere Brüksel’e gitti.
Suriye’ye komÅŸu olan üç ülkenin, Türkiye, Ãœrdün ve Lübnan'ın BaÅŸbakanları ‘özel davetli’ olarak konferansa çaÄŸrıldı. Lübnan ve Ãœrdün’den olumlu yanıt geldi.
4 Nisan’da hazırlık oturumları baÅŸlayan konferansın BaÅŸbakanların ve DışiÅŸleri Bakanlarının katılacağı oturumları ise 5 Nisan’da yapılacak.
ABD'den geçen yıl Dışişleri Bakanı düzeyinde katılım olmuştu. Bu yıl ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Brüksel'de olacak.
Geçen yıl Londra’da düzenlenen ve asıl adı “Suriye’nin ve Bölgenin GeleceÄŸinin Desteklenmesi Konferansı” olan toplantılarda, Suriye’deki kriz için donör ülkelerin 2016’da 6 milyar dolar, 2017-2020 arasında da 6,1 milyar dolarlık bağışta bulunması kararlaÅŸtırılmıştı.
Şubat ayında yayınlanan takip raporuna göre 2016 için söz verilen rakama ulaşıldı. 2017 yılı içinde de 2,8 milyar dolarlık bağış ilgili kurumlara aktarıldı.
Henüz yorum yapılmamış.